piątek, 24 czerwca 2016

Minimalistyczna pasta z bobu do chleba

Bób sam w sobie jest tak smaczny , że postanowiłam go niczym nie dosmaczać jak szczyptą soli himalajskiej . Bardzo ciekawa kompozycja smakowa powstaje , gdy na posmarowanej kanapce ( gruuubo ! ) wyląduje kleks musztardy sarepskiej. Polecam :-)

1 kg bobu ugotować i obrać z łupin
zmiksować z 3-4 łyżkami oliwy tłoczonej na zimno
sól himalajska





wtorek, 21 czerwca 2016

makaron z bobem 3 w 1

Szybkie danie , można zjeść na ciepło albo na zimno jako sałatkę .
Przyprawy minimalistycznie , bo tylko sól himalajska .
Nie ma co psuć smaku ;)

Paczka bobu - ugotowac i obrać
150 gram makaronu kukurydzianego - ugotować

I juz można zajadać w takiej postaci .

Jako sałatkę na zimno - dodać łyżeczke lub dwie oliwy z oliwek tłoczonej na zimno i wymieszać

Jako danie do dogrzewania odsmażyć wszystko na oleju kokosowym .

Sól zawsze dodać przed samym podaniem.


Na zdjęciu opcja podsmażana na patelni .





niedziela, 19 czerwca 2016

Dlaczego biegam

Biegam , bo muszę , biegam bo lubię , biegam bo chcę schudnąć , biegam bo.....
Każdy z nas ma swoje bo

Moje to :
- dla cudownego narkotycznego i euforycznego uczucia szczęścia ( endorfinki )
- biegam dla zdrowia
- bo lubię mieć apetyt a nic tak go nie wzmaga jak aktywnośc fizyczna
- bo chcę być szczupła a lubię jeść
- bo biegając poznałam fajnych ludzi
- bo mogę startować w biegach charytatywnych i komuś pomóc
- bo rozładowuje napięcie , zły humor i PMS
- bo lubię :-)

A Ty jakie masz powody do biegania ?

Albo : dlaczego jeszcze nie biegasz ?




Dziękuję za:

- dwie nogi 
- buty do biegania
- rower 
- endorfinki
- Męża wspaniałego wege zresztą :-)
- za możliwość wyboru 
- truskawki
- surowe jedzonko , które daje mega powera 

sobota, 11 czerwca 2016

Zimna lemoniada truskawkowa

Czy słowo lemoniada rezerwuje smaczną nazwę tylko dla cytrusów ? ;)
Moja lemoniada jest truskawkowa i idealnie chłodzi orzeźwia w upały.

Wystarczy zmiksować truskawki z lodem .
Volia! :



środa, 1 czerwca 2016

Wegańska śmietanka kokosowa z truskawkami i makaronem

Dzień dziecka obchodzę już od 46 lat i przestać nie zamierzam :-)
Dziś obiad bardzo dziecięcy i na słodko - takie lubię .
Danie jest bezglutenowe , makaron z kukurydzy .

Składniki na 2 porcje duże

1 kg truskawek rozgniecionych widelcem
100 gram makaronu

na śmietankę :

pół kubka wiórek kokosowych
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli himalajskiej
ze dwie łyżki wody ( zależy jak gęsta ma być śmietanka )

składniki śmietanki zmiksowałam w Vitamixie