sobota, 14 kwietnia 2018

Zupa dal z czarną soczewicą

Przepis na 3 litry zupy

50 gram soczewicy czarnej
200-250 gram soczewicy czerwonej
2 średnie ziemniaki
1 pietruszka korzeń
2 nieduże marchewki
1 mała cebula
olej kokosowy do smażenia
mały słoiczek koncentratu pudliszki
sól , pieprz , pieprz cayenne , kurkuma , pól łyżeczki ziaren kolendry

Pietruszkę i marchewkę pokroić i podsmażyć w garnku z grubym dnem wraz z kolendrą  , dodać cebulę pokrojoną , smażyć jeszcze chwilkę mieszając , wlać wodę , dodać czarną soczewicę i gotować , w tym czasie obrać ziemniaki , pokroić wrzucić do zupy , gdy ziemniaki są półtwarde jeszcze dodać czerwoną soczewicę , po kilku minutach zaprawić zupę koncentratem , dodać przyprawy i gotowe. Kolejność dodawania składników nie jest przypadkowa - zaczynamy od tych , które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej . Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz